Linux Hosting ve WordPress Hosting arasındaki fark nedir?
Linux hosting ve Wordpress hosting arasındaki fark nedir sorusu özellikle yeni web sitesi kuracaklar tarafından merak ediliyor. Temel olarak ikisi de hosting yani barındırma hizmeti sağlamasına rağmen açılacak olan sitenin özelliğine göre Linux hosting ve Wordpress arasındaki fark ve ayrımlar bulunuyor.
Linux Hosting nedir?
Linux hosting nedir sorusuna yanıt vermeden önce Linux’un tanımının yapılması yararlı olacaktır. Linux, temel bilgisayar kullanıcıları açısından çok duyulmayan ancak geliştiriciler tarafından kullanılmakta olan açık kaynak koduna sahip işletim sistemidir. 1991 yılında geliştirilen ve açık kaynak kodlu olması sayesinde geliştiriciler tarafından günümüzde de kullanımı devam eden Linux’un pek çok kullanım alanı bulunur.
Hosting firmaları da Linux tabana sahip sunucuları oluşturmak adına Linux’un yaygın dağıtım parçalarından olan CentOS’u kullanmaktadır. BU kapsamda Linux hosting paketleri de Linux işletim sistemine sahip olan sunucularda yer aldığından kısaca Linux hosting olarak adlandırılır.
Önemli özellikleri sayesinde Linux hosting sık tercih edilen hosting paketleri arasında bulunur. Dinamik işletim sistemi ve açık kaynak kodlu olması ile birlikte pek çok web geliştiricisi ve PHP altyapısını kullanan internet siteleri tarafından kullanılmaktadır. Özellikle günümüzde PHP gibi dinamik yapıda olan ve pek çok internet sitesine temel teşkil eden dilin, Linux tabanına sahip olan sunucularda en yüksek performansı sağlaması yüzünden Linux hosting de sık tercih edilmektedir. MySQL veya PHP tabanlı özel yazılımların yanında pek çok internet kullanıcısı tarafından tercih edilen Wordpress, Joomla veya Drupal gibi hazır sistemler için de Linux altyapısı başarılı sonuçlar verir.
WordPress Hosting nedir?
Wordpress hosting nedir sorusu için kısa şekilde Wordpress tanımını yapmak gerekir. Wordpress internet sitesi kurmak için hazır bir altyapı sistemidir. Ücretsiz olması ve sürekli olarak geliştirilmesi sayesinde günümüzde internet sitelerinin büyük çoğunluğu Wordpress’i kullanmaktadır. Bunun yanında temel olarak blog oluşturmak için geliştirilmesine rağmen eklentiler, temalar ve benzeri düzenlemeler ile Wordpress ile günümüzde haber sitelerinden e-ticaret platformlarına kadar çok geniş çapta web sitesi hazırlamak mümkündür. Alanında marka olmuş web sitelerinin bir kısmı da aktif Wordpress kullanımı sağlamaktadır.
Wordpress bir internet sitesi açmak hakkında bilgisi olmayanlar için son derece pratik ve hızlı şekilde site kurmayı sağladığından özellikle yeni başlayanlar tarafından da tercih edilir. Ancak Wordpress’in özellikleri kapsamında sorunsuz çalışma göstermesi için standart bir hosting paketinden öte özel olarak optimize edilmiş olan web sunucularının üzerinde çalışması gerekir. Özel optimize edilen sunucularda çok daha hızlı ve stabil sonuçlar verir. Özellikle yüksek performans ve kesintisiz yayın için Wordpress hosting geliştirilmiştir.
Wordpress hosting paketleri tamamen Wordpress’in çalışma özelliklerine yanıt verecek özellikler taşır. Bu kapsamda disk, bant genişliği, veritabanı kullanımı, CPU, RAM, server cache gibi sistemsel ve donanımsal gereksinimler Wordpress hosting ile karşılanır. Bu hosting paketleri, Wordpress’in çalışma dinamiği göz önünde tutularak hazırlanmıştır ve Wordpress kullanımı için idealdir. Özellikle Wordpress için kullanılacak olan eklenti ve temaların da en hızlı ve yüksek performanslı sonuçlar vermesini sağlar.
Linux Hosting mi? WordPress Hosting mi?
Linux hosting mi Wordpress hosting mi sorusuna yanıt vermek için kurulacak olan internet sitesinin altyapısına ve özelliklerine bakmak gerekir. Eğer PHP tabanlı veya özel yazılım ile kodlanan bir web sitesi hayata geçirilecekse bu durumda Linux hosting tercih etmek daha doğru olacaktır. Linux hosting paketleri sorunsuz şekilde çalışmak için geliştirilen ve pek çok altyapı ile uyumlu olan paketlerdir. Bu kapsamda da Linux hosting ile sorunsuz internet sitesi yönetimi yapılabilir. Aynı zamanda Wordpress gibi hazır sistemlerin çalışması için de ideal performansı Linux hosting paketleri gösterir.
Ancak site tamamen Wordpress’ten olacaksa bu durumda hiçbir zaman kesinti veya sunucu sorunları yaşamamak için Wordpress hosting tercih edilmelidir. Wordpress’in yapısına en uygun olacak şekilde geliştirilmiş olan Wordpress hosting paketleri bu sayede sorunsuz ve yoğun ziyaretçi trafiğine de karşılık verecek niteliktedir. Özellikle Wordpress sitelerde bir süre sonra sitenin hızında yavaşlama meydana diğer sunucularda oluşabilmektedir. Wordpress hosting paketleri ise hız sorunlarına karşı da her zaman stabil, etkili ve verimli sonuçlar vererek sitenin kullanımını üst düzeye çıkarır.
wordpress candır kesinlikle