Haberler

B2B Pazarlama nedir, hedefleri nelerdir?

B2B pazarlama ya da Business to Business, kuruluş ya da işletmelerin tamamını kapsayan bir pazarlama stratejisidir. Temelde bu pazarlama yöntemiyle birlikte bir şirket, ürün / hizmetlerini diğer firmalara tanıtmaktadır. Bu nedenle B2B pazarlama kapsamında çeşitli hedefler bulunur. Firmalar, bu hedeflere yönelik pazarlama çalışmalarını efektif şekilde sürdürür. B2B pazarlama stratejileri dahilinde bireysel tüketicilerden ziyade firma / işletmeler yer alır. Peki ama bu pazarlama stratejisi tam olarak nedir ve neleri kapsar?

B2B Pazarlama nedir?

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu kapsamında ilk etapta bu pazarlama yönteminin ne olduğunu belirtmek gerekir. Şirketler, bu yöntem dahilinde ürün / hizmetlerini, diğer firmalara en efektif şekilde tanıtabilmek adına çeşitli faaliyetlerde bulunur. Etkili tanıtım yapılabilmesi için iletişim başta olmak üzere pek çok hususun göz önünde tutulması önemlidir.

Temelde bir şirket ürün / hizmetlerini ortalama bir tüketiciye satmıyorsa eğer, firmaları hedef almak durumundadır. Reklam ajansları başta olmak üzere pek çok firma, bu pazarlama stratejisini kullanarak diğer firmaları hedef alır ve onlar için üretimde bulunur.

B2B Pazarlama örnekleri

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu dahilinde bu stratejinin örnekleri merak konusu olmaktadır. Bilindiği üzere çeşitli yazılım, üretim ve pazarlama şirketleri bu pazarlama stratejisinden faydalanır. Hatta bu stratejiyi oldukça efektif şekilde kullandıkları için sektörde ön plana çıkarak adlarını duyurmayı başarmıştır.

Bir şirketin B2B Pazarlama stratejisini kullanması ne demektir? Bu stratejinin kullanılarak üretim ve satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi, firmanın gelirini diğer şirketlerden elde ediyor olduğunu gösterir. Firmalar, diğer şirketlerin ihtiyaçlarına göre üretimlerini gerçekleştirmekte ve onların sorunlarını yenilikçi çözümlerle gidermektedir. Bu nedenle hedef firmanın ihtiyaçlarının neler olduğunun belirlenmesi bir hayli önemlidir. Bu durum, B2B pazarlamayı kullanan firmaların çeşitli hedefler oluşturması ve bu hedefler doğrultusunda planlı bir çalışma içerisinde olmasını zorunlu kılmaktadır.

B2B Pazarlama ile B2C Pazarlama arasındaki farklar nelerdir?

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu; B2C pazarlamanın ne olduğunun açıklanmasını da zorunlu kılmaktadır. Business to Consumer (Firmadan Müşteriye) pazarlama stratejisi, temel olarak müşteriyi hedef alır. Belirlenen hedef kitleye yönelik üretim gerçekleştirilir ve hedef kitlenin ürünleri sorunsuz bir şekilde satın alması adına çalışmalar gerçekleştirilir. B2B’nin firmaları hedef aldığı ifade edilmişti. Bu noktada her iki pazarlama strateji arasında hedef kitle farkı bulunur.

B2C’deki hedef kitlenin müşteri olması, müşterinin en çok ihtiyaç duyduğu ürün / hizmete yönelik çalışmalar yapılmasını zorunlu kılar. B2B pazarlama ise firmanın ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçlara yönelik faaliyetlerini sürdürür. Her iki pazarlama stratejisi arasındaki bir diğer fark da satış döngüsünün süresidir. B2C pazarlamada müşteriler, ihtiyaç duydukları ürünleri A sitesinden hızlı bir şekilde satın alır. İlk önce aradığı ürün için internet sitesinde araştırmalarını gerçekleştirir. Ardından ürünü sepete ekler ve ödeme işlemlerini saniyeler içerisinde gerçekleştirerek ürüne kısa sürede sahip olur.

B2B pazarlama stratejisinde ise satış döngüsünün süresi biraz daha uzun olabilir. Genel olarak her iki stratejisinin farklarını toparlamak gerekirse aşağıdaki gibi sıralanabilen maddeler karşımıza çıkar:

  • B2B’de temelde az müşteri fakat yüksek alım hacmi bulunur. Bunun yanı sıra B2C; çok sayıda müşteri, düşük alım hacmine sahiptir.
  • B2B pazarlamada işletmeler arasında uzun vadeli ilişkiler bulunur. B2C’de ise işletme ve müşteri arasındaki ilişkiler genellikle kısa vadelidir.
  • B2B’de küçük bir hedef bulunurken B2C’de geniş ve yaygın bir hedef kitle yer alır.

Stratejilerin temel olarak neyi hedeflediklerini bilmek, firmaların potansiyel müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayabilecek ürün / hizmetler sunmasını sağlar. Bu ise marka tanınırlığının artması noktasında önemli bir husustur.

B2B Pazarlama hedefleri nelerdir?

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu dahilinde son dönemlerin oldukça etkili pazarlama stratejilerinden biri olan B2B’nin hedeflerini belirlemek bir hayli önemlidir. Bilindiği üzere hedefler, hangi pazarlama stratejisi kullanılıyorsa ona göre değişiklik gösterecektir. B2B pazarlamanın sahip olduğu hedefler, genel olarak aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Potansiyel müşteriler yaratmak: B2B’de daha az ama alım gücü yüksek müşteriler bulunur. Bu nedenle potansiyel müşteriler oluşturulurken bu hususun göz ardı edilmemesi bir hayli önemlidir. Doğru hedef kitlesini oluşturduğunuz takdirde, çalışmalarınızı belirlediğiniz kitle üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
  • Marka bilinirliği: Hedef kitleyi oluşturduktan sonra markanızı hedef kitle arasında tanıtabilmek için pazarlama yöntemlerini kullanabilirsiniz. Reklam çalışmaları başta olmak üzere pek çok teknik ile marka bilinirliği arttırılabilir.
  • Müşterinin sadakatini kazanma: Müşterinin güveni ve sadakatini kazanmak, faaliyetlerin sürdürülebilmesi adına bir hayli önemlidir. Bu nedenle B2B pazarlama stratejisi kapsamında müşteriyi elde tutabilmek için doğru adımlar atmalısınız. Örneğin uzun süreli iletişimin ve ticaretin bulunduğu müşterilere küçük hediyeler gönderilebilir.

Yukarıdaki hususların her biri, B2B pazarlamanın hedefleri arasında yer almaktadır. Bu hedefler üzerinden hareket edilmesi, etkili satış işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

B2B Pazarlama stratejileri nelerdir?

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu dahilinde pazarlama stratejilerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu husus, faaliyetlerin sorunsuz bir şekilde sürdürülebilmesi adına önemlidir. Peki ama bu pazarlama modelinde ön plana çıkan stratejiler nelerdir?

Pazarlama modeli kapsamında bulunan stratejileri, özet şekilde aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Hedef kitle çalışmaları: Daha önce de belirtildiği üzere hedef kitle çalışmaları, ürün / hizmet noktasında önemlidir. Ürün / hizmet kime sunulacak, sorusunun cevabı olarak yapılan çalışmalar, sesleneceğiniz hedef kitlenin yapısını belirleyecektir. B2B pazarlama, kaliteli ve alım gücü yüksek hedef kitleler belirlemek istediği için siz de çalışmanızı bu kapsamda sürdürebilirsiniz.
  • Google Reklamları: Belirlenen hedef kitleye yönelik marka tanıtım çalışmalarının yapılması gerekir. Google reklamları, online pazarlama stratejilerinden bir tanesidir ve potansiyel müşteriler arasında markanızı en iyi şekilde tanıtmanıza yardım eder. Bunun için hedef kitlenize yönelik reklam içerikleri oluşturmalısınız.
  • SEO: Organik büyüme noktasında en önemli çalışmalardan bir tanesi olan SEO, internet sitesinin arama motoru sayfalarında ön plana çıkabilmesini sağlar. İyi ve etkin şekilde yapılan site içi ve site dışı SEO çalışmalarıyla şirketiniz tarafından sunulan çözüm olanaklarını müşterilere doğrudan sunabilirsiniz. Derinlemesine anahtar kelime çalışması yapmak, içeriklerin kullanıcı aramalarıyla uyumlu olması, görsellerin düzenlenmesi başta olmak üzere pek çok husus; SEO çalışmalarına dahil edilebilmekte.
  • E-Posta Haber Bültenleri: B2B pazarlama stratejilerinden bir diğeri de E-Posta Haber Bültenleri olarak bilinir. Bilindiği üzere dünya genelinde e-posta kullananların sayısı bir hayli fazla. Bu kişilere yönelik e-posta reklam çalışmaları yapmak, potansiyel müşterilere doğrudan ulaşmayı mümkün kılar. Pazarlama detaylarınızı haftalık ya da aylık bültenler şeklinde belirleyebilir ve potansiyel müşterilere e-posta üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Facebook Reklamları. Facebook kullananların sayısının fazla olması, Facebook Reklamlarının da dikkat çekici bir strateji olmasını mümkün kılıyor. Kullanıcıların ilgi alanlarına, yaşa ve konuma göre reklamlarınızın hedefleyebilir ve potansiyel müşterilerinize Facebook üzerinden ulaşabilirsiniz.
  • Yeniden Hedefleme: Web sitenizi ziyaret etmiş ya da sizinle bir şekilde bağlantısı olan kişilere sunulan reklamlar, Yeniden Hedefleme olarak adlandırılır. B2B pazarlama stratejileri kapsamında yer alır ve oldukça önemli bir konumdadır. Ziyaretçilerinizi tekrar kazanmanızı sağlayan bir reklam modeli olarak bilinmekte ve sıklıkla kullanılmaktadır.

Yukarıdaki hususların her biri B2B’nin kullandığı pazarlama stratejileri kapsamına yer almakta ve firmalar tarafından kullanılmaktadır.

B2B Pazarlama için kullanılabilecek içerikler hangileridir?

B2B pazarlama nedir, hedefleri nelerdir sorusu kapsamında İçerik Pazarlamanın da önemli olduğunu söylemek mümkündür. Markanızın için çeşitli içerikler üretebilir ve bu içerikler üzerinden potansiyel müşterilerinizin sayısını arttırabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı içerikleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Müşterilerinizin ilgisini çeken konular üzerinden blog yazıları hazırlayabilirsiniz.
  • Video içerikleri ile ürün / hizmetinize yönelik müşterilerin sorabileceği sorulara cevaplar oluşturabilirsiniz.
  • Son yıllarda Podcast dinleyenlerin sayısı bir hayli fazladır. Bu nedenle ürün ya da hizmetlerinizle ilgili podcastler oluşturabilir ve müşterilerinize sunabilirsiniz.
  • Ürün karşılaştırmaları yaparak rekabet ortamında ürünlerinizi ön plana çıkarabilir ve müşterilerinize ürünlerinizi efektif şekilde sunabilirsiniz.

Yukarıdakilerin her biri, B2B pazarlama içerikleri kapsamında yer almakta ve firmaların müşterilerine etkili şekilde ulaşmasını sağlamaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu