Blog

Güçlü Parola Örnekleri – En Popüler Parolalar – İnfografik

Parola, internet dünyasında çok sık kullandığımız için önemini hafife aldığımız bir siber güvenlik önlemidir. Parolalar, zayıf, iyi ve güçlü olarak sınıflandırılır. Bu sınıflandırma bir parolanın ne kadar sürede kırılabileceğine dayanır.

Güçlü parola, parolanın kolay bir şekilde tahmin edilemeyeceğini veya bir program tarafından kırılmayacağını belirtir. Zayıf parola çok kolay bir şekilde tahmin edilebilen veya kırılabilen paroladır. İyi parola ise ne güçlü ne de zayıf olan fakat kırılmasının veya tahmin edilmesinin çok kolay olmayacağı paroladır.

1.   Ülkelere Göre En Yaygın Parolalar

ExpressVPN’in parolalar araştırmasına göre, ülkelere göre en yaygın kullanılan parolaların her birini zayıf parolalara örnek olarak gösterebiliriz.

en çok kullanılan parolalar

Yukarıdaki infografikteki bilgiler, Ata Hakçıl’ın internete sızdırılan parolalar üzerine gerçekleştirdiği araştırmaya ve ilgili diğer web sitelerden edilen bilgilere dayanmaktadır.

ABD’de en yaygın olarak kullanılan parolalardan biri iloveyou olurken, Endonezya ve Malezya’da sevgili anlamına gelen sayang; İspanyolca konuşulan ülkelerde mustang73; İngiltere’de ashley yaygın bir şekilde kullanılıyor.

İnfografikte inceleyebileceğiniz her parola zayıf parolaya örnektir.

parola

Örneğin, Finlandiya’da yaygın olarak kullanılan salasana parolası saniyeler içinde kırılabilir.

2.   Türkiye’de En Yaygın Kullanılan ilk 10 Parola

Aynı araştırmada, Türkçe konuşanlar arasında en çok kullanılan ilk 10 parola:

Türkiye parola örnekleri

Anathema grubunun Türkiye’de parola olarak yaygın bir şekilde kullanılması çok şaşırtıcı fakat Anathema kelimesi de maalesef çok zayıf bir parola.

parola ornek

İlk 10 parolanın hepsi çok zayıf parolalardan oluşuyor. 123456 gibi bir parola kullanıyorsanız, parolanız internete sızmış olabilir. Bu hesaplarınızın  parolalarını acilen değiştirmenizi tavsiye ederiz.

3.   Güçlü Parola Oluşturma

Güçlü parola nasıl oluşturabilirsiniz? Güçlü bir parolanın formülü karmaşık rakam ve küçük/büyük harf kullanmak ve parolanın en az 12-15 karakter olmasını sağlamaktır.

Örneğin, 123456 parolasını güçlü bir parolaya dönüştürelim:

123456 >> küçük/büyük harf ve sembol ekleyelim >> 1-K2m3&-4b/5(n6 

123456 parolasının kırılması saniyeler sürebilecekken 1-K2m3&-4b/5(n6 parolasının kırılması üç bin yıldan fazla sürebilir. 6 karakterli bir parolayı 15 karaktere çıkarmanın yanında rastgele küçük/büyük harf ve sembol kullanımı parolayı güçlü hale getiriyor.

15 Karakterli Güçlü Parola Örnekleri:

  1. q*p7q<S.aOP5+U6
  2. oH]S7RsAo5?w$#/
  3. rrwN#7u9,{O!r3o
  4. n)J|+&7{%2HVZ37
  5. 7os8[@l1ZX!*|,S
  6. [c8/d*nX.V{9:Il
  7. %*2wN?waJUJRx(F
  8. 7gD@^cTWu1D6~G1
  9. hX0]8{veX5R:u<f
  10. EwPh!c?5f+~.k@u

Yukarıda güçlü parolalara örnekleri bulabilirsiniz. Güçlü parola oluşturmak için rastgele parola oluşturuculardan ve parola yöneticilerinden yararlanabilirsiniz. Parola yöneticileri ile güçlü parolaları ezberlemek zorunda kalmazsınız. Her hesabınızda eşsiz bir parola kullanabilirsiniz.

Android telefonlarda ve Google Chrome üzerinde parola yöneticisi bulunur. Ayarlar üzerinden hem parolalarınızı görebilir hem de güvenlik riski taşıyanları kontrol edebilirssiniz.

iOS telefon ve tabletlerde ve MacOS bilgisayarlarda da parola yöneticisi bulunmaktadır. iOS telefonunuz veya tabletinizde Ayarlar üzerinden Parolalara giriş yapabilir ve riskli parolaları görüntüleyebilirsiniz. MacOS bilgisayarda Anahtar Zincir Erişiminden hem online hesap parolalarınızı hem Wi-Fi parolalarını hem de kredi kartı bilgilerinizi görebilirsiniz.

4. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama (2FA)

İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) parolanız haricinde online hesaplarınızın güvenliği için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. 2FA sayesinde parolanızı öğrenen bir kişinin hesabınıza girmesini engellersiniz. 2FA’yı etkinleştirdiğiniz hesaba giriş yaparken seçiminize göre SMS, e-posta veya doğrulama uygulaması üzerinden kod alırsınız. Bu kod, zaman aşımına sahip bir kod olur ve belirli bir süre sonra geçersiz hale gelir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu