Haberler

Remarketing Nedir, Nasıl Yapılır?

Remarketing nedir sorusu, online dünyada aktif olmak isteyen pek çok markanın cevabını merak ettiği sorulardan biri olarak dikkatleri çekiyor. Yeniden pazarlama, temel olarak ilgili markanın web sitesini ziyaret eden fakat ilgilendiği ürünü satın almadan siteden çıkan kullanıcılar için yapılan bir reklam çalışmasıdır. Markalar, bu reklam çalışması sayesinde daha önce siteyi ziyaret eden kullanıcılarla tekrar iletişim kurarak onları ürünleri satın almaya teşvik eder. Yeniden pazarlama olarak adlandırılan bu dijital reklam çalışması, son zamanlarda oldukça fazla ilgi gördüğü için pek çok marka tarafından tercih ediliyor.

Remarketing nedir?

Remarketing nedir sorusu, son zamanların en özel dijital reklam türlerinden birini anlamaya yönelik bir sorudur. Öncelikle ifade etmek gerekir ki günümüz dünyasında web siteye giriş yaparak doğrudan ürün satın alımı yapan kullanıcıların sayısı bir hayli azdır. Birçok marka, Google Ads ya da sosyal medya platformlarını tanıtım için kullanır.

Fakat belirtilen reklam çalışmalarıyla hazırlanan dijital reklamların, ürün satışı noktasında yetersiz kaldığı görülmüştür. Bu nedenle, Yeniden pazarlama olarak bilinen Remarketing, son zamanlarda çok daha fazla trend yakalamaktadır. Remarketing, aslında birçok internet kullanışının bildiği bir reklam türüdür.

Bilindiği üzere bir ürün/hizmet satın almak isteyen kullanıcıların büyük bir kısmı, arama motoru aracılığıyla araştırma yapıyor. İlk sırada çıkan sitelere yönelen kullanıcılar, arzu ettikleri ürünleri ve fiyatlarını ilgili sitelerde inceleyerek bu ürünleri alıp almamaları konusunda bir karara varıyor. Yapılan araştırmalar, kullanıcıların yalnızca %3’ünün bu şekilde ürün satın aldığını gözler önüne sermektedir.

Aslında siteye giriş yapan ve ürün satın almadan çıkan kullanıcıların oranı yaklaşık %97’dir. Markalar, yeniden pazarlama ile web sitesinden ürün almadan giden kullanıcılara, farklı siteleri ziyaret ettiklerinde ilgili ürünleri göstermektedir.

Bu sayede tüketici, o ürüne yönelim göstermektedir. Böylelikle markalar, kullanıcılarla tekrar iletişim kurarak onları ilgili ürünleri satın almaya yönlendirerek ilk başta kaybettikleri müşterileri kazanma şansı elde etmektedir. Peki, Remarketing nasıl ve hangi adımlar kullanılarak yapılır?

Remarketing nasıl çalışır?

Remarketing nasıl çalışır merak edenler için yeniden pazarlamanın oldukça basit ve anlaşılır bir mantığa sahip olduğunu söyleyebiliriz. Diyelim bir web siteniz var ve yeniden pazarlamayı kullanarak potansiyel müşterilere ulaşmayı istiyorsunuz. Her şeyden önce web sitenize bir izleme etiketi eklemeniz gerekecektir. Bu, remarketing için ilk aşamadır.

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları, eklediğiniz izleme etiketleriyle izleyerek data toplamaya başlarsınız. Tabi bu noktada çeşitli prosedürler bulunmakta olup belirlenen sınırlara yönelik çalışmalar yapabilirsiniz.

Remarketing kapsamında bir sonraki adım, kullanıcılardan toplanan verilerle reklam kampanyaları oluşturmaktır. Remarketing nasıl çalışır sorusu kapsamında, yapılan çalışmaların temel olarak veri toplama ve dataları hedeflemeye yardımcı olduğunu ifade etmek gerekir. Doğru ve sistematik bir çalışma, siteyi ziyaret eden fakat ürün satın almayan kullanıcıların dikkatini çekmeyi sağlayacaktır.

Remarketing nasıl yapılır?

Remarketing nasıl yapılır merak edenler için çok özel ve titiz bir çalışma yapılmasının önemli olduğunu ifade etmek doğru olacaktır. Reklam çalışmaları, sitenin görünürlüğü açısından bir hayli önemlidir. Remarketing, potansiyel müşterilerin gerçek müşterilere dönüşmesini sağlama noktasında pek çok reklam çalışmasına göre çok daha başarılıdır.

Remarketing çalışmalarının nasıl gerçekleştirildiğine geçmeden önce, Remarketing listesinden bahsetmek yerinde olacaktır. Konunun çok daha iyi anlaşılabilmesi için bir örnek üzerinden açıklama yapılabilir: Diyelim ki bir web siteniz var ve sitenizi potansiyel müşteriler ziyaret ediyor. Sitenizdeki bir bölümü ziyaret ettiklerinde ya da bir ürünü alışveriş sepetine eklediklerinde bir çerez bu kullanıcıyı işaretler, ardından kullanıcıyı Remarketing listesine dahil eder.

Listeleme, grup grup yapılır. Ana Sayfa Listesinde, sitenizin ana sayfasında işlem yapan kullanıcılar bulunur. Belirlenen liste, yeniden pazarlama adına size yardımcı olacaktır. Bu listeye göre reklam çalışmalarınızı gerçekleştirebilir, potansiyel müşterilerinizi asıl müşterilere dönüştürebilirsiniz.

Remarketing çeşitleri neler?

Remarketing çeşitleri neler sorusu kapsamında, farklı yöntemler kullanarak yeniden pazarlamanın yapılabildiğini belirtmek faydalı olacaktır. Yeniden pazarlama türlerini şu şekilde sıralayabilir ve konunun detaylı anlaşılmasını sağlayabiliriz:

  • Video remarketing
  • Web sitesini ziyaret eden kullanıcılar
  • Müşteri verisi şeklinde hedefleme
  • Email remarketing çalışmaları

Her bir remarketing çeşidi, markanın tanınırlığı ve ürün/hizmetlerin satışı noktasında oldukça önemlidir. Bilindiği üzere hedef kitle çalışmaları, ürünlerin doğru kitlelere ulaşması için yapılması gereken en önemli çalışmalar arasında yer alıyor.

Yeniden pazarlama, web sitesini daha önce ziyaret etmiş kişilerin tekrar siteye yönlenmesini sağladığı için hedef kitle çalışmalarında önemli bir yere sahiptir. Daha önce videolarınızla etkileşime giren kullanıcıları sitenize çekmek sizin için daha kolay olacaktır. Bu nedenle Video Remarketing önemli reklam çalışmaları arasında bulunuyor.

Bunun yanı sıra sitenizi ziyaret eden kullanıcıların, gezmiş olduğu sayfaları belirleyerek remarketing çalışmalarınızı bu minvalde sürdürebilirsiniz. Bu sayede hedef kitlenizi çok daha iyi tespit etme şansı elde edebilirsiniz. Yeniden pazarlama noktasında kullanılabilecek bir diğer yöntem de telefon numarası ya da e-mail gibi müşteri verileriyle hedefleme çalışmaları yapmaktır.

Sitenizde kaydı bulunan kullanıcıların, sitenizdeki gezintilerini baz alabilir, elde ettiğiniz verilerle kullanıcılara e-mail gönderebilirsiniz. Örneğin içeriği indirim ve kampanyalardan meydana gelen e-mailleri kullanıcılara göndererek ürün/hizmetinize ilgi göstermesini sağlayabilirsiniz.

Belirtilen çalışmaların her biri, remarketing nasıl yapılır sorusu kapsamında değerlendirilebilir. Yapmanız gereken doğru remarketing çalışmaları gerçekleştirerek hedef kitlenize yönelmektir.

Başarılı remarketing için neler yapılmalı?

Başarılı remarketing için neler yapılmalı sorusu güncelliğini korumaktadır. Rekabetin oldukça yüksek olduğu dijital dünyada ön plana çıkabilmek ve hedef kitlesi oluşturabilmek oldukça önemlidir. Bu nedenle özellikle potansiyel müşteri bakımından birçok markanın önünde yer alan firmalar, dijital reklam çalışmalarına yöneliyor.

Bu çalışmalardan biri olan remarketing ise doğru ve sistemli bir şekilde yapıldığında etkili sonuçlar sunuyor. Peki ama etkili remarketing nasıl yapılır; bu konuda özellikle üzerinde durulması gereken hususlar nelerdir?

Doğru, sistematik ve etkili remarketing çalışmaları için dikkat edilmesi gerekenleri, şu şekilde sıralamamız mümkündür:

  • Reklam çalışmalarında hedef kitle belirlemek çok önemlidir. Çünkü reklamların içerikleri, belirlenen kitleye yönelik olmaktadır. Bu nedenle yeniden pazarlama çalışmalarında da ilk önce hitap edilecek hedef kitlenin belirlenmesi gerekir. Belirlenen hedef kitleye yönelik reklam içerikleri oluşturulabilir.
  • Bir diğer önemli husus, sitenizi ziyaret eden ama ürün satın almayan kullanıcılara yönelik çalışmalar yapmaktır. Geniş bir kitleye ulaşmak ve markanızın bilinirliğini arttırmak istiyorsanız, yeni satın alan kullanıcıyı kazanmalısınız. Bu kapsamda, sitenize üye olan ama satın almada bulunmayan müşterilerinize özel indirimler sunabilirsiniz.
  • Sitenizden daha önce bir ürün ya da hizmet satın alan kullanıcılar, önem vermeniz gereken müşteri portföyüdür. Çünkü halihazırda bir ürün satın alan müşteriler, sizi ve sisteminizi bildiği için tekrar satın almaya daha kolay yönlendirilecektir.

Yukarıda belirtilen hususların her biri, yeniden pazarlama teknikleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu teknikler sayesinde markalar, bilinirliklerini arttıracak çalışmalar içerisinde bulunabilir. Böylelikle geniş bir hedef kitleye çok daha kısa sürede ulaşılabilmekte ve markaların satış oranlarında artışlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca markalar, potansiyel müşterilerini devamlı müşteriye dönüştürebildikleri için ilgili sektördeki rekabet ortamında ön plana çıkma şansı elde edebilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu