Haberler

SEO’nun Online İtibar Yönetimindeki Yeri

Online itibar yönetimi, bir markanın tüketiciler nezdindeki algılarını değiştirmek için yaptıkları çalışmalardır. Markalar ön plana çıkmak ve tüketicilerin gözünde itibar kazanabilmek için online itibar yönetimi gerçekleştirmektedir. Online itibar noktasında sosyal medya, SEO ve online içerik çalışmaları yapılarak daha geniş bir kitleye ulaşım sağlanmaktadır. Markaların itibar elde etmelerini sağlayan en önemli araçlardan biri hiç şüphesiz ki SEO’dur. Peki SEO’nun markaların sanal dünyada itibar kazanmalarına katkısı nedir?

Online itibar yönetimi nedir?

Online itibar yönetimi, markanın sanal dünyadaki itibarını oluşturan süreç olarak tanımlanabilir. Tüketicilerin markaya yönelik itibarı, çeşitli çalışmalarla değiştirilebilir. Bu noktada genel olarak online içerik çalışmaları, SEO ve sosyal medya çalışmaları yapılabilmektedir.

Bilindiği üzere internetin gelişmesiyle birlikte alışveriş kültüründe de değişiklikler meydana gelmiştir. Tüketicilerin büyük bir kısmı internet üzerinden alışverişe yöneldiği için markaların sanal itibarları da önem arz etmeye başlamıştır. Örneğin bir markayla ilgili internet üzerinde kötü yorumların bulunması, tüketicilerin markanın ürün ve hizmetlerinden yararlanmamasına neden olur. Peki bu tarz durumlarda bir marka ne yapmalıdır, itibarını sanal dünyada nasıl değiştirebilir?

Online itibar yönetimi, markaların tüketici gözündeki algısını değiştirebilecek nitelikteki çalışmalarını bünyesinde barındırır. Sanal itibar için markalar neler yapabilir?

  • Blog içerikleri, markaya ait web sitesinin ön plana çıkmasını sağlar. Bu nedenle markaların, tüketicilerin ilgisini çekebilecek kaliteli ve özgün blog içerikleri üretmesi oldukça önemlidir. Arama motorlarında ön plana çıkan marka, tüketicilerle çok fazla buluşma imkânı elde eder.
  • Sosyal medya platformlarında etkin bir şekilde yer almak, tüketicilerle doğru bir iletişim açısından oldukça avantajlı olacaktır. Kullanıcı, markayı sık sık görerek ilgili markanın ürün ve hizmetlerine yönelecektir.
  • Online alışverişlerde, markanın ürün ve hizmetlerinden yararlanan tüketiciler, çevresindeki insanlara markayı anlatır. Bu, geleneksel bir reklam çalışmasıdır.
  • Markalar, sosyal medya hesaplarından ya da web sitelerinden tüketicilerle iletişim kurabiliyor. Şikâyet edilen konularda tüketicilerle tartışmak, online itibar açısından olumsuz bir durum olacaktır.
  • İnternet üzerinde markayla ilgili olumsuz yorumlar, tüketicilerin algısını değiştirebilir. Fakat olumsuz yorumları silmek, tüketicilerin güven duygusunu da zedeleyecektir.

Yukarıda belirtilen hususların her biri, online itibar kapsamında oldukça önemlidir. Bu nedenle markaların, sanal itibar konusunda çeşitli çalışmalar içerisinde bulunması gerekmektedir.

SEO ve online itibar yönetimi

SEO ve online itibar yönetimi arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Bu ilişki, markaların ürün ve hizmetlerini tüketicilere ulaştırabilmesi adına bir hayli önemlidir. Sosyal mecralara rağbet, bilindiği üzere son zamanlarda artmıştır. Bu durum, interneti aktif bir şekilde kullanabilen markaların ön plana çıkmasını olanaklı hale getiriyor.

Tüketicilerin %80’i, internet üzerinden alışveriş yapmaktadır. Markalara dijital dünyada ulaşmaya sağlayan tüketiciler, alışveriş öncesinde sitelerle ilgili detaylı araştırmalar gerçekleştirmektedir. Bu noktada web sitelerinin arama motorlarıyla optimize olması önemlidir. Çünkü ilgili ürün ve hizmetlerle alakalı araştırma yapan tüketiciler, özellikle ilk sırada bulunan markalara yönelim gösterir.

Online itibar yönetimi noktasında SEO’nun çok önemli bir katkısı bulunmaktadır. Arama Motoru Optimizasyonu şeklinde Türkçeye çevrilebilen SEO, web sitelerinin arama motorlarında görünür hale gelmesini sağlar. İç ve dış SEO çalışmaları ile site, Google ve Yandex gibi arama motorlarında ilk sıralara yükselebilir.

Bu durum, markanın satış oranlarını kısa sürede arttırması için iyi bir seçenektir. Bu nedenle pek çok marka, online itibar yönetimi kapsamında SEO çalışmalarına yönelerek tüketicilere ulaşmakta ve onlara talep ettiklerini sunmaktadır.

SEO çalışmaları dahilinde;

  • Anahtar kelime analizleri yapılarak içerikler belirlenen anahtar kelimelere göre oluşturulur.
  • Kullanıcıların ilgisini çeken özgün ve yaratıcı içerikler oluşturulur.
  • Site içi ve dışı linkleme çalışmaları yapılır.
  • Site dışı SEO çalışmaları gerçekleştirilir.

Başarılı SEO çalışmalarıyla web sitesi, online itibar kazanarak geniş bir kitleye ulaşma ve satışlarını arttırarak kâr marjını yükseltme şansı elde eder.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu