Haberler

Dijital pazarlama ve yerel SEO için başarı getirecek 31 ipucu

Dijital pazarlama ve yerel SEO süreci restoranlar, kuaförler, güzellik merkezleri, berberler, kasaplar, manavlar, oto servisleri, kafeler, kuru temizlemeciler, terziler, döviz büroları, beyaz eşya servisleri ve diğer yerel işletme türleri için oldukça önemlidir. Tüketiciler bu gibi işletmeleri tercih ederken, yakın konumda bulunmalarına önem verir ve aramalarını bu doğrultuda gerçekleştirirler. İşletmenin bulunduğu mahallede, ilçede ve hatta ilde ön plana çıkmasını sağlayan arama motoru optimizasyonun bir kolu olan yerel SEO ve buna ilişkili olarak sürdürülen Dijital pazarlama süreci için Dijital Pazarlama olarak 32 önemli ipucu paylaşıyoruz. Bu maddeleri eksiksiz yerine getirdiğinizde bulunduğunuz bölgede yükselişe geçecek ve daha fazla müşteri elde edebileceksiniz.

Yerel dijital pazarlamada önemli olan 4 stratejik başlık bulunmaktadır. Bunlar; Arama ağı reklamcılığı, optimize edilmiş güncel web sitesi, arama motoru optimizasyonu ve sosyal medya yönetimidir.

Arama Ağı Reklam İpuçları

  1. Tüketicilerin bir şeyler aradıklarında genellikle Google arama motorunu tercih etmektedirler. Fakat Bing, Yahoo ve Yandex arama motorları da bazı kullanıcılar tarafından kullanılmaktadırlar. Tüketicilerin kullandıkları Internet tarayıcıları sebebiyle şekillenen bu durum karşısında aslında Google kadar olmasa da Bing, Yahoo ve Yandex reklamları da işletmeler için önemlidir. Bu arama motorlarının reklam koşulları farklılık göstermektedir. İlgili arama motorlarındaki reklam verme kurallarını okuyun ve bu kurallar dahilinde reklamlarınızı oluşturun.
  2. Tanıttığınız ürün veya hizmetleriniz için URL optimizasyonunu yapın. Ziyaretçileri doğrudan aramaya istekli oldukları sayfanıza yönlendirin. Her reklamınız için ana sayfanıza yönlendirme yapmanız müşterinin hemen çıkmasına neden olabilir. Tüketiciler yaptıkları aramalarda karşılarına aradıkları sonucun gelmesini isterler. Ayrıca reklamlarda kullandığınız anahtar kelimelerin, URL’de geçmesi reklam kalite puanınızı artıracaktır.
  3. Reklamlarınızda kullandığınız anahtar kelimeleri ilgili sayfanın başlığına ve içeriğine ekleyin. Reklamınız bu şekilde daha fazla performans elde edecektir.
  4. Reklamlarınızda etkili tetikleyici mesajlar kullanın. Ancak bunların doğru olmasına özen gösterin. Tetikleyici mesajlarınızda sunduğunuz teklif, ziyaretçinin gideceği sayfada bulunmuyorsa bu dezavantaj yaratacaktır. Tetikleyici mesajlara örnek olarak şunları verebiliriz; “Ücretsiz Ön Muayene için İletişime Geçin”, “Bugüne Özel %50 İndirim Fırsatını Kaçırmayın”
  5. Reklamlardan daha çok nasıl dönüşüm elde ediyorsunuz? Web sitenize mi tıklıyorlar yoksa işletmenizi mi arıyorlar? Bunu ölçümleyin ve hangisi daha çok ise, bütçenizi yeniden optimize edin ve daha fazla dönüşüm elde ettiğiniz reklam tipine yönelin.
  6. Reklam metinlerindeki maksimum karakter sayısına ulaşmak için zorlamayın. 1 veya 2 kelimelik metinlerde kullanın.
  7. Reklam metinlerinizdeki cümlelere başlarken ilk harfleri mutlaka büyük yapın. Reklam metinlerinizin tamamını küçük harflerle yazmayın.
  8. Reklam metinlerinizde doğru noktalama işaretlerini kullanın. Sürekli ünlem (!) kullanmayın. Ünlem işareti sürekli kullanıldığında itici durmakta ve bağırma anlamına gelmektedir.
  9. Popüler markaların adını reklam metinlerinizde kullanmayın fakat anahtar kelimelerinize ekleyebilirsiniz. Ayrıca popüler markaları reklam metinlerinizde kullanmanız yasal olarak sorun yaratabilir.
  10. Tüketicinin algılayamayacağı kısaltmalar kullanmayın. Reklamlarınızı herkesin anlayabileceği dilde optimize edin.
  11. Reklam metinlerinizde çok fazla iddialı ve altından kalkamayacağınız taahhütlerde bulunmayın.

Web Sitesi İpuçları

  1. Web sitenizi uzun yıllardır güncellemediyseniz bunu bir an önce yapın. Dijital pazarlamada başarılı olmanın en önemli noktası modern, temiz kodlanmış ve hızlı açılan bir web sitesidir.
  2. Web siteniz mutlaka mobil, tablet ve diğer tüm cihazlara uygun duyarlı tasarıma sahip olmalıdır. 2021 yılında Internet erişiminin %92.6’sı telefonlarla gerçekleşmektedir. 2021 yılında ise bu oranın daha fazla artış göstereceği bir gerçektir. (Duyarlı tasarım nedir? Neden önemlidir?)
  3. Web sitenizin Meta açıklamalarını eksiksiz girin. Meta açıklamaları işletmenizin arama motorlarında bulunabilmesini sağlar. Tekrarlanan ve spam etiketlerle boğulmuş bir Meta yapısına sahip olmayın.
  4. Blog sayfanız mutlaka bulunsun ve burada yayınlamak üzere bilgilendirici içerikler oluşturun. Satış odaklı içerikler yerine web sitesi ziyaretçilerinin bir şeyler öğrenebilecekleri makaleler, daha fazla trafik elde etmenize ve dolayısıyla arama sonuçlarındaki sıralamanızın yükselmesine neden olacaktır.
  5. Yerel müşteriler edinmek için, web sitenize coğrafi anahtar kelimeler ekleyin fakat bu anahtar kelimeleri çok fazla tekrarlamayın. Kullanıcı deneyimini ön planda tutun.

Arama Motoru Optimizasyonu İpuçları

  1. Web sitenizde her zaman kendinize ait içerikler kullanmaya özen gösterin. İşletmenizin fotoğraflarını kullanın. Yazı içerikleriniz özgün olsun. Tüm içeriklerinizin paylaşılabilir olmasına özen gösterin. WhatsApp, Facebook, E-posta ile paylaş gibi bağlantıları standart hale getirin. Bir restoran iseniz, sunduğunuz yemeğin ziyaretçi tarafından kolaylıkla WhatsApp ile bir yakınına paylaşabiliyor olması web sitenize artı puan kazandıracaktır. Aynı zamanda ziyaretçi web sitenizde gördüğü ve ilgisini çektiği bir içeriği kendi sosyal medya hesaplarında paylaşabiliyor olması gerekmektedir.
  2. Google Benim İşletmem (Google My Business9 işletmenizin Yerel SEO’su için olmazsa olmazdır. Müşterilerin sizi Google Haritalarda rahatlıkla bulabilmesi için, işletmenizin adını, telefon numarasını, konumunu ve çalışma saatlerini eksiksizce girin.
  3. İşletme adınızı tam olarak girin ve gereksiz anahtar kelimeler kullanmayın. Örneğin bir güzellik merkezi iseniz, “Lavimo Güzellik Merkezi” şeklinde yazın. “Lavimo Güzellik Merkezi San. Tic. Ltd. Şti” veya “Lavimo Güzellik Merkezi Microblading, Protez Tırnak, Kalıcı Makyaj” gibi spam sayılabilecek anahtar kelimeleri işletme adınıza yazmayın.
  4. İşletmenizi çok abartmayacak şekilde belirli ve otoriter firma rehberi sitelerine ekleyin.
  5. Web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza mutlaka coğrafi bilgilerinizi girin. Mahalleniz, ilçeniz, iliniz ve posta kodunuz işletmenizin arama motorları tarafından daha kolay algılanmasına sebebiyet verecektir.
  6. Blog yazılarınızı size ait görsellerle ve mümkünse videolarla besleyin. Videolarınızı işletmenize özel oluşturacağınız Youtube hesabına yükleyin ve bu videoları ilgili blog yazılarına gömün. Blog yazılarınıza ziyaretçiler tarafından yorum yapılmasına, ön kontrollü olacak şekilde izin verin. Ziyaretçiler olumsuz yorum yapsa dahi bunları silmeyin ve diğer ziyaretçiler tarafından olumlu görülebilecek düzeyde yanıtlandırın.
  7. Web sitenizin konumunu yükseltmek için sektörünüzle alakalı web sitelerinden, çok abartmamak kaydıyla backlinkler alın. Sektörünüzde alakalı olmayan web sitelerinden alacağınız backlinkler olumsuz etki yaratabilir.
  8. İşletmenize gelen müşterileri, çok fazla sıkmadan Google işletme profilinize yorum yapması hususunda ricada bulunun. Olumsuz yorumlara karşı kendinizi üzmeyin. Bu yorumlara sıcak ve misafirperver cevaplar verin.
  9. Google işletme profilinize, Facebook veya Instagram hesaplarınıza gelen olumlu yorumların ekran görüntülerini alın, bunları kreatif bir tasarımla birlikte web sitenizde ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşın. Özellikle sosyal medya hesaplarınızın “Hikayeler” (Stories) kısmında paylaşacağınız olumlu yorumlar işletmenize fayda sağlayacaktır.
  10. Görseller yerelde güçlenmeniz için oldukça önemlidir. İşletmenize, ürün ve hizmetlerinize ait ve tamamen size özgün fotoğraflar tercih edin. Yerel işletmeler stok fotoğraf kullanımını minimum düzeyde tutmalıdır. Fotoğraflarınızı web sitenize eklerken foto.jpeg adıyla eklemeyin. Fotoğraflarınızın arama sonuçlarında görünebilmesi için bu fotoğrafın ne olduğunu belirtin. Örneğin, bir kasapsınız ve tezgahınıza kendi yaptığınız köfteleri koydunuz ve fotoğrafını çektiniz. Bu fotoğrafı web sitenize eklerken fotoğraf adını “ev-yapimi-leziz-kofte.jpeg” şeklinde yazabilirsiniz.

Sosyal Medya İpuçları

  1. Sadece gönderi paylaşmak için paylaşım yapmayın. Paylaştığınız gönderi üzerinde düşünün. Sizi takip eden kitlenin ilgisini çekmeye çalışın. Unutmayın ki, sosyal medyada insanlar keyif almak ve mutlu olmak için bulunuyorlar. Her zaman pozitif ve motive edici paylaşımlar yapın. Kendi fotoğrafınızı paylaşıyorsanız, güler yüzlü olun ve işletmenize olumsuz etki edebilecek gereksiz gösterişten kaçının.
  2. Çalışanlarınızı sosyal medya paylaşımları hususunda uyarın ve mümkünse onlarla bir sözleşme imzalayın. Çalışanlar işletme gizliliğinize önem göstermelidirler. Çalışanların kendi aralarında gerçekleştirecekleri muzipliklerin kendi sosyal medya hesaplarında paylaşmaları işletmeniz için olumsuz sonuçlar yaratabilir. Müşterilerin izinsiz fotoğraflarını çekmemelidirler. İşletmenizin adıyla oluşturulan harita kaydı ve etiketlerde yer alan sonuçlar tüketicilerin size karşı olan tavrını belirleyecektir.
  3. Popüler hashtagleri kullanmak kimi zaman fayda sağlayabilir ancak yerel hashtagler kullanmakta önemlidir. Hashtag dağılım ve optimizasyonunuzu iyi yapın. Coğrafi ibareler içeren hashtagler kullanın. Doğru hashtag stratejisi işletmenize muazzam faydalar sağlayabiliriz.
  4. Sosyal medya platformlarınıza gelecek olumsuz yorumları asla silmeyin. Onlara zekice cevaplar verin ve memnuniyetsizliğin giderilmesiyle ilgili bir fırsat talebinde bulunun. Kişisel tartışmalara asla girmeyin.
  5. Özel mesaj kutusunu bildirimlerinizi aktif edin ve hızlı cevaplar verin. Eğer bunun için vaktiniz bulunmuyorsa başka birini görevlendirin veya bir sosyal medya uzmanıyla çalışın.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu