Haberler

Alibaba’nın E-ticaretteki konumu nedir?

Alibaba, farklı pazarlama stratejilerini kullanan bir e-ticaret sitesidir. Son zamanlarda hizmet veren e-ticaret sitelerinin sayısında bir hayli artış olduğu görülüyor. Bunlar içerisinde hem hizmet anlayışı hem de hedef kitlesi bakımından ön plana çıkan Alibaba, milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. 28 Haziran 1999 tarihinde Çin merkezli olarak kurulan Alibaba Group Holding Limited; perakende, e-ticaret, teknoloji ve internet alanlarında hizmet veriyor. Çeşitli yan kuruluşlara sahip olan Alibaba’nın, satış hacmi bakımından sektörde ön planda yer aldığını ve ilgileri üzerine çektiğini söylemek olanaklı.

Alibaba nedir?

Alibaba, 22 yıldır faaliyetlerini sürdüren ve farklı kategorilerde binlerce ürüne sahip olan bir e-ticaret sitesidir. Jack Ma tarafından kurulan ve halka açık şekilde faaliyetlerini sürdüren firma, temel olarak B2B, B2C ve C2C pazarlama stratejilerini kullanıyor. Yani işletmeden tüketiciye, tüketiciden tüketiciye ve işletmeden işletmeye ürün / hizmet satışında bulunuyor. Bu stratejilerin tamamını efektif şekilde kullanan Alibaba’nın, birçok online satıcısı açısından önemli bir mecra olduğunu söylemek olanaklı. Ürünlerini müşterilerle buluşturmak isteyen pek çok satıcı hem potansiyel müşteri konusunda hem de satış oranlarını yükseltme noktasında avantajlı bir konum elde ediyor.

Alibaba tarihçesi

Alibaba ve Alibaba’nın tarihçesi, en büyük e-ticaret sitelerinin yapısını anlamak isteyen kişiler tarafından merak konusu oluyor. Dünya çapında hizmet veren firma, daha önce de ifade edildiği üzere 28 Haziran 1999 tarihinde Jack Ma tarafından kuruldu. 17 kişilik bir ekip tarafından Alibaba.com olarak kurulan e-ticaret sitesi, kurulduktan çok kısa bir süre sonra tam 25 milyon ABD doları tutarında bir yatırım alarak faaliyetlerini genişletme şansı elde etti. 2003 yılı itibariyle Jack Ma, hizmetlerini çok daha geniş bir çapta sunabilmek adına Alipay, Taobao, Lynx ve Alimama.com’u kurarak sektörde adını duyurmaya başladı. Firmanın 2020 yılı itibariyle dünyadaki en yüksek altıncı marka değerlemesine sahip bir firma olduğu biliniyor.

Alibaba ismi nereden geliyor?

Alibaba isminin nereden geldiği, birçok kişi tarafından merak edilen hususlardan bir tanesi. Bu merak biraz da firmanın Çin merkezli olarak kurulmasından geliyor. Firmanın kurucusu, bu konuda oldukça dikkat çeken bir açıklama da yaptı. Jack Ma, firmanın isminin “Alibaba ve Kırk Haramiler” masalından geldiğini belirtiyor. Alibaba’nın, firmanın ismi için iyi bir seçenek olduğunu düşünen Ma, bu konuda basit bir AR-GE çalışması da yapıyor. Sokağa çıkıp yaklaşık 30 kişiye Alibaba’yı bilip bilmediklerini soruyor ve çoğundan olumlu yanıt alıyor.

Alibaba ne şekilde gelir elde ediyor?

Alibaba, birçoklarının da bildiği üzere birçok farklı alandan gelir elde etmekte. Aslında firma, alıcıya oldukça farklı kategoride ürün sunuyor. Tekliflerin çok olması, müşterilerin Alibaba’ya yönelim göstermesini mümkün kılıyor. Alibaba’nın gelir elde ettiği alanları incelemek gerekirse aşağıdaki gibi bir sıralama karşımıza çıkacaktır:

  • E-Ticaret Hizmeti: Bilindiği üzere Alibaba, e-ticaret firmalarının en büyüklerinden bir tanesi. Alıcı ve satıcıyı güvenilir bir platformda buluşturmayı başaran firma, satış oranlarını yükseltme konusunda çok başarılı. Yapılan araştırmalar, Alibaba’nın Çin’deki e-ticaretin %80’inini oluşturduğunu gösteriyor. Bu ise firmanın online dünyada ne kadar güçlü olduğu ve faaliyetlerinin ne kadar benimsendiğini ifade etmekte.
  • Teknoloji Firması: Alibaba’nın bir teknoloji şirketi olması, gelirlerin bir kısmının da bu alandan elde edildiğini göstermektedir. Dünyadaki firmalar için işletim sistemleri ve bulut bilişim üretmekte olan Alibaba, bu konuda da farkını ortaya koyuyor. Bilindiği üzere 11 Ekim 2017 tarihinde firma tarafından DAMO Academy olarak adlandırılan bir oluşum kuruldu. Bu oluşum, teknolojik ve inovatif adımların atılmasını sağladığı için yapılan çalışmalar bir hayli önemli.
  • İhracat ve İthalatın Yapıldığı Devasa Bir Platform: Alibaba’nın çok güçlü olmasını sağlayan bir diğer husus da platformun ihracat ve ithalatın güvenilir bir site üzerinden yapılıyor olması. Çinli ihracatçılar, platform sayesinde müşterileriyle sorunsuz bir iletişim kurma şansı elde etmekte.

Yukarıdaki hususların tamamı, Alibaba’nın gelirinin nereden geldiğini açıklama konusunda oldukça başarılı. Firma, kendisini farklı alanlarda geliştirerek internet dünyasında ön planda yer almayı başarmış gibi görünüyor.

Alibaba E-ticaret kanalları nelerdir?

Alibaba e-ticaret kanalları, firmanın hedef kitlesini anlama konusunda önemli bir husus. Yapılan araştırmalar, Alibaba’da satıcıların %95’inin Çin merkezli olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra Alibaba’dan ürün alan müşterilerin 3’te biri ABD’de yaşıyor. Araştırmanın şaşırtıcı sonuçlarından bir diğeri de Alibaba’nın Amazon ile yarışabilmek adına ABD işletmelerinin ilgisini çekecek çalışmalar içerisinde olması.

Alibaba ve küresel E-ticaret

Alibaba, küresel e-ticaret formülasyonuyla dünyanın pek çok noktasındaki insanlara seslenmeyi başarmış bulunmakta. Aslında küreselleşmek bir e-ticaret sitesi için çok iyi olsa da bunu yapabilmek bir hayli zor. Dünyanın farklı bölgesindeki insanların ilgisini çekebilmek adına kapsamlı çalışmalar yapılması gerekir. Hedef kitle belirleme, hedef kitlenin ihtiyaçlarını tespit etme başta olmak üzere birçok farklı çalışmayı gerçekleştiren Alibaba, Çin’in en büyük B2C pazarı olarak biliniyor.

Taobao nedir?

Alibaba tarafından kurulan Taobao, C2C pazarlama stratejisini benimsemektedir. Yani tüketiciden tüketiciye şeklinde faaliyetlerini sürdürmekte ve hem küçük işletmeleri hem de büyük işletmeleri kapsamaktadır. Günlük 300 milyon aktif kullanıcıyı bünyesinde barındıran Taobao, ne yazık ki İngilizce bir sürüme sahip değil.

AliExpress nedir?

Alibaba tarafından kurulan ve B2C şeklinde hizmet veren AliExpress, on altı fark dil alt yapısına sahip olduğu için birçok kişi tarafından web sitesi rahatlıkla kullanılabiliyor.

Alibaba avantajları nelerdir?

Alibaba avantajları, özellikle e-ticaret sitesi aracılığıyla satış yapacak kişilerin merak ettiği konulardan bir tanesi. Bu avantajlardan bazılarını, genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklı:

  • Satış başına ödenecek ücret düşük olduğu için ürünleriniz üzerinden daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.
  • Küresel olarak hizmet verdiği için farklı pazarlara erişim sağlayabilir ve potansiyel müşteri sayınızı arttırabilirsiniz.
  • Sitede nasıl satış yapılacağına dair ücretsiz eğitimler sunan Alibaba, bu konuda da farkını ortaya koyuyor.

Yukarıdaki gibi sıralanan avantajlar, satışlarını Alibaba’nın internet sitesi üzerinden yapan kişiler tarafından ilgi ile karşılanıyor.

Alibaba dezavantajları nelerdir?

Alibaba dezavantajları, aslında sitenin küresel çapta hizmet veriyor olmasından kaynaklanıyor. Bu dezavantajlardan bir tanesi, rekabet ortamının çok yüksek olması. Düşük ücretle ürünlerini satan pek çok satıcı bulunduğu için bu satıcılarla efektif bir şekilde mücadele edebilmek adına çalışmalarınızı yoğunlaştırmanız gerekmekte. Bunun yanı sıra ülkeler arası saat farklılıklarından dolayı, müşterilerinizle doğru ve etkili iletişim kurmak için müşteri hizmetleri desteğine önem vermelisiniz.

Alibaba E-ticaret siteleri aracılığıyla nasıl satış yapılır?

Alibaba üzerinden nasıl satış yapılacağı merak konusu olan konulardan bir diğeri. Öncelikle belirtmek gerekir ki internet sitesi, başlangıç aşamasında sizden bazı bilgiler ister. Bu bilgiler, sahteciliği önlemek ve e-ticaret sitesinin güvenilirliğini korumak için gerekli. İstenen bilgiler ise şu şekilde: İşletme lisansı, işletme bilgileri, ürün sertifikaları. Bilgiler girildikten sonra doğrulama işlemleri ise genellikle iki gün sürmektedir.

Birçok kişi, Alibaba ve yan kuruluşlarında başlangıç maliyetlerinin ne kadar olduğu ile ilgili araştırma yapmakta. Aliexpress’te satış yapmak isteyen bir kişi, 1.500 doları gözden çıkarmak zorunda. Bunun yanı sıra Taobao için bu miktar 2.000 dolar. Tmall Global için ise 5.000-10.000 ABD dolarının başlangıç için gerekli olduğu bilinmekte.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu